SUIKER, gif of toch niet?!

Je krijgt er in ieder geval rimpels van…. 🙁

De wetenschappers roepen het al veel langer, niet vet maar suiker is de boosdoener van hart en vaatziektes, en wat schertst mijn verbazing; een paar weken geleden werd duidelijk dat de suikerindustrie in de jaren 60 onderzoek heeft betaald[1] [2]om vet in een kwaad daglicht te stellen, en niet suiker. Via deze tactiek is de relatie tussen suiker en hart- en vaatziekten op de achtergrond geraakt, omdat de discussie toen vooral ging over verzadigd vet en cholesterol. Hierdoor is ten koste van onze gezondheid veel geld verdiend. Statines en light producten zijn immers big business. Maar wat veel erger is dat mensen op het verkeerde been gezet zijn, wat betreft hun gezondheid. Suiker speelt een grote rol in veroudering en hart en vaatziektes bijvoorbeeld. Met als gevolg, ik zeg het maar even kort door de bocht, meer dikke mensen en mensen met Alzheimer en hersenaandoeningen dan ooit. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? 

En maak jezelf geen illusies; ik hoor heel veel mensen zeggen dat ze geen suiker gebruiken, maar ook wijn is natuurlijk ook gewoon suikerwater!

Gelukkig zijn er anno 2016 ook allerlei hulpmiddelen als suikerblokkers op de markt die claimen dat je de opname van suiker kunt beperken door een amylase remmer van witte bonen te gebruiken. Of vezels die de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Dus als je dan toch (door overmacht?!) teveel suiker eet, beperk dan in ieder geval de schade! http://www.afvallenisliefde.nl/product/lovesugar/

In dit Zembla filmpje[3] hoor je dat ons suikergebruik van 5 naar 35 kilo per persoon per jaar is gestegen in de afgelopen 100 jaar. Dat is van 13 gram per dag naar 95 gram. Ik vroeg me af: Is dat niet een veel groter probleem dan de suiker op zich? Reden genoeg om er eens in te duiken.

Mijn conclusie:
1 Suiker versnelt veroudering
Glucose heeft ook een rechtstreeks effect op onze weefsels waardoor ze sneller verouderen. Glucosemoleculen hebben namelijk de neiging om te plakken aan proteïne/eiwitten in ons lichaam en daardoor gaan deze proteïnen weer aan elkaar plakken. Wetenschappelijk gezegd vormt glucose crosslinks [4]. Afhankelijk aan wat voor een soort proteïnen dit gebeurt geeft het daar veroudering. Suikerverbindingen in Collageen-eiwit zorgen zo voor een verminderd soepele huid waardoor rimpels ontstaan, maar zo kan het ook de werking van de nieren en hoornvlies verminderen of de vaten stijver maken, waardoor de kans op hersenbloedingen toeneemt. 

Is er ook goed nieuws?

2 Suiker hebben we nodig
En hoewel te veel suiker schade aanricht hebben we het gewoon ook nodig, alleen niet in die hoeveelheden die we nu gemiddeld binnen krijgen. En zo is helemaal geen suiker, zoals bij het Atkins dieet, dan ook geen gezonde optie![5]

 3 Diabetes Type 2 omkeerbaar
De versuikering van het lichaam zie je ook goed bij Diabetes type 2 patiënten, maar het goede nieuws is ook dat dit nog (gedeeltelijk) omkeerbaar is als mensen minder bewerkt eten, suiker/koolhydraten en meer vet en groente gaan eten. Deze voedingsstoffen stabiliseren namelijk de bloedsuikerspiegel. Zie ook het kookboek van Hanno Pijl Internist LUMC te Leiden.

Even de diepte in, voor als je meer wilt lezen:

Suiker is gif?
Ondertussen horen we het steeds meer; suiker is gif.
Als het opnieuw uitgevonden zou worden zou het niet op de voedingsmiddelen lijst staan, volgens de natuurvoedingsartsen onder ons. Wat we allemaal weten is dat suiker zorgt voor gaatjes in tanden en gewichtstoename. Maar steeds meer wordt in wetenschappelijk onderzoek duidelijk dat suiker zorgt voor versnelde veroudering en een verhoogde kans op kanker[6].
Maar we kunnen ook niet helemaal zonder suiker. Er zijn zes groepen voedingsstoffen: eiwitten, koolhydraten, vetten, water, mineralen en vitamines. Het is een beetje zoals met zuurstof; we hebben het nodig om te blijven leven.

Veroudering
Professor Cynthia Kenyon van de universiteit van Californië is een van de toponderzoekers op het gebied van veroudering. En waar veroudering vroeger het ondergeschoven kindje was in de wetenschap staat het de laatste tijd behoorlijk in de belangstelling. Ze doet genetische experimenten met wormpjes en heeft een cellulair mechanisme ontrafeld namelijk het suikermetabolisme en dit speelt een belangrijke rol in veroudering. Let op; nou zeg ik niet dat we één op één te vergelijken zijn met wormpjes! 😉

Even wat biologie:
Er is insuline nodig in de bloedbaan om de suikermoleculen op te nemen in de cellen. Insuline wordt door pancreas afgegeven en deze doet dit als de suikerspiegel in het bloed toenemen.
Een stijgend glucose en insulinegehalte in het bloed zorgen er op hun beurt voor dat het groeihormoon stijgt IGF. IGF zorgt voor het groeien van spieren, cellen, strakkere huid etc.

Uit onderzoek naar veroudering is gebleken dat hoe meer insuline en IGF hoe sneller de veroudering plaatsvindt.
Als je groeihormonen neemt zul je je dus beter voelen en er beter uitzien, maar de veroudering zal toenemen en de kans op diabetes, kanker, spierpijn en vochtophoping.
En als je teveel suiker eet zal de veroudering waarschijnlijk ook toenemen. Professor Kenyon zag dat als ze haar wormpjes meer suiker gaf, ze sneller doodgingen.

Activatie van insuline en groeihormoon zijn niet de enige mechanismen waardoor suiker zorgt voor veroudering.

Crosslinks
Glucose heeft ook een rechtstreeks effect op onze weefsels waardoor ze sneller verouderen. Glucosemoleculen hebben namelijk neiging om te plakken aan proteïnen/eiwitten in ons lichaam en daardoor gaan deze proteïnen weer aan elkaar plakken. Proteïnen zijn de bouwstenen van onze weefsels. Wetenschappelijk gezegd vormt glucose crosslinks. Een crosslink is een verbinding tussen een glucose en twee proteïnes, waardoor eiwitten weer aan elkaar gaan plakken.
Als deze eiwitten in een bepaald weefsel opbouwen dan wordt dit weefsel stijver. Suikerverbindingen in Collageeneiwit zorgt zo voor een verminderd soepele huis waardoor rimpels ontstaan.
Na een enkele weken geen suiker dieet zal de huis ook minder rimpelig worden! Dit is dus echt het goedkoopste anti aging middel!
Als er suikerverbindingen worden gevormd tussen

  • de collageen en elastine eiwitten van onze vaten dan worden de bloedvaten stijver. Stijve bloedvaten hebben meer kans om te scheuren. Wanneer dit gebeurt in de hersenen spreek je van een hersenbloeding.
  • de proteïnen van onze nieren waardoor de nierfunctie verder omlaag gaat als we ouder worden.
  • de proteïnen van het hoornvlies kunnen staar veroorzaken.

Nierproblemen, reuma, staar, hoge bloeddruk, beroertes zijn niet toevallig allemaal verouderingsverschijnselen.
Deze suikerverbindingen zetten zich af op de wanden van ons lichaamscellen, waardoor het immuunsysteem ze ziet als lichaamsvreemd en als indringer gaat beschouwen met een verhoogde kans op auto immuunziektes. (!!!!)

Diabetes Type 2
Bij Diabetes Type 2 is ook goed te zien wat voor een schade suiker aanricht. Bij diabetes type 2, vroeger vooral een ouderdomsziekte, maar tegenwoordig ook steeds meer voorkomend bij jonge mensen worden de cellen insuline resistent, waardoor suiker in het bloed blijft circuleren en zo beschadigen ze oogcellen, zenuwen, hart en vaatziekte etc.
Diabetici hebben tal van versuikeringsziekten die ook bij ouderdom voorkomen, zoals een sterk verhoogde kans op hart en vaat ziekten, achteruitgang van het zicht, nierproblemen, erectiestoornissen, poly-neuropathie, trage maaglediging, verminderde darmwerking.
Mensen met Diabetes Type 2 hebben 5-6 keer meer kans op hart en vaatziekten. Volgens wetenschappers komt dit omdat suiker in het bloed aan het cholesterol plakt.. Hierdoor gaat cholesterol makkelijker kleven aan de wanden van het bloedvat, waardoor zich cholesterol plaques opbouwen die zodanig groeien tot ze het hele bloedvat verstoppen. Bovendien gaan de suikermoleculen plakken op de stollingseiwitten waardoor stollingseiwitten plakkerig worden en aan elkaar gaan plakken en sneller de stollingscascade in werking zetten. Stolt het bloed makkelijker dan slibben de vaten ook sneller dicht. Kortom het teveel aan glucose in de bloedbaan verklaart waarom 80 procent van de mensen met diabetes sterft aan hart en vaat ziektes.
Hoewel artsen altijd dachten dat eenmaal Diabetes type 2 altijd Diabetes type 2 was, geven de onderzoeken nu wat anders aan.
Verschillende onderzoeken en artsen zo ook Hanno Pijl[7] uit het LUMC in Nederland (Diabetes Type 2 genees jezelf) geven, aan dat drastische vermindering van koolhydraten en gebruik van volvette producten Diabetes Type 2 kan doen omkeren.

Diabetes type 1 is een andere kwestie, want dit is een auto-immuunreactie tegen de alvleesklier die geen insuline aanmaakt, waardoor suiker in het bloed blijft circuleren.

Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat suiker een grote rol speelt in het ontstaan van ziektes.

Suiker nodig
Het is dus belangrijk om suiker in onze voeding te beperken, maar ook weer niet teveel. We hebben suiker net als zuurstof nodig. Als je helemaal geen suiker gebruikt schijnt het lichaam een veel toxischer variant te produceren. Vandaar dat wat mij betreft Atkins ook geen gezond dieet is.[8]
Maar als we suiker gebruiken is het wel belangrijk om producten met een lage glycemische waarde te gebruiken, zodat de suiker langzaam aan het bloed wordt afgegeven en enorme suikerpieken voorkomt. Dus volkoren producten, fruit met mate in plaats van onbeperkt tafelsuiker en frisdrank!

En zo ben ik dus terug bij mijn begin stelling. Suiker is geen gif, maar het gaat om de eeuwenoude uitspraak ALLES MET MATE! En dan denk ik eerder aan 20 gr suiker per dag dan 50 gr!

Ps: Voor wie het interesseert; wat is suiker?

Suiker bestaat uit 1 of meer monosachariden[9].
Glucose en fructose zijn verschillende monosacchariden als deze koppelen wordt het een disachariden of sucrose.
Lange ketens suikermoleculen worden zetmeel.
Monosacchariden worden direct in het bloed opgenomen en zullen de bloedsuikerspiegel doen stijgen. Zetmeel moet eerst door enzymen/proteïnen worden afgebroken.
Rijst, pasta aardappel zijn allemaal gemaakt van zetmeel en bestaan dus uit suikermoleculen.

Glucose

2

Fructose

3

Disachariden; fructose plus glucosesucrose is sucrose

1

Zetmeel; glucose met andere glucoses

4

[1] http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2548251
[2] http://www.nytimes.com/2016/09/13/well/eat/how-the-sugar-industry-shifted-blame-to-fat.html?emc=eta1
[3] Zembla filmpje https://www.youtube.com/watch?v=iVUGLl7nClM
[4] Voedselzandloper; Chris Verburg arts, wetenschapper
[5] [5] Hyman, M The blood sugar solution(Little, Brown and Company 2012.)
[6] Voedselzandloper; Chris Verburg arts, wetenschapper
[7] Hanno Pijl https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2016/september/blog-vet-goed/
[8] Hyman, M The blood sugar solution(Little, Brown and Company 2012.)
[9] Voedselzandloper; Chris Verburg arts, wetenschapper

13466130_137934519959882_6065679365404755164_n

Met dank aan iedereen die meewerkte aan de fotoshoot op de Lindenhoff:

Ruud van Gessel (regisseur)
Govert de Roos (fotograaf)
Rianne Noordegraaf (fotograaf)
Zygia Jongbloed (visagie)
Jean-marc Deun (Laurent Salon & Spa; kapsel Hélène)
Paul Fagel (chef-kok, oud-restaurateur)
Jos Offerman (Gotjé De Nootzaak)
Yvette Harskamp (klant)
Josette van Dijk (klant)
Nivja Cauvern (klant)
Lisa Olthof (klant)
De Lindenhoff (lokatie)

Hélène van der Voorn
Zusterplein 6
3703 CB ZEIST
Tel: +31 6 26494564,
Email: helene@helenevandervoorn.com

FOLLOW US ON