10 Redenen voor Overgewicht; ‘Niet ieder pondje gaat door het mondje’

‘Niet ieder pondje gaat door het mondje’

Hoewel dit voor een gedeelte van de mensen met overgewicht natuurlijk zeker geldt, geldt het niet voor iedereen.

Andere oorzaken van overgewicht die ik in de praktijk vaak zie zijn:

 

  1. Stress en toxische belasting leidt tot hormoonverstoringen
  2. Medicijnen
  3. Verstoringen in de bloedsuikerregulatie
  4. Te weinig slaap
  5. Tekorten aan voedingsstoffen
  6. Een verstoring van de darmbacteriën
  7. Trage schildklier, te vaak diëten, verlaagde verbranding
  8. Toevoegingen
  9. Voedingsintoleranties
  10. Overeten door emotionele blokkades

Iedereen kan afvallen als het lukt de balans in je lichaam te herstellen! Ik geloof in willen en resultaat. Soms werkt een verandering in voedingsplan en lifestyle niet genoeg en is het goed om verder te kijken waar de balans in het lichaam verder hersteld moet worden. Is er bijvoorbeeld een te hoge dosis stresshormonen aanwezig en waar komt die van. Teveel eten is dan vaak ook niet de (enige) oorzaak. De balans herstellen gaat grotendeels via voeding, maar gaat soms veel beter en sneller via goede en eerlijke voedingssupplementen. En let op er is heel veel op de markt, maar er bestaat ook veel kwaliteitsverschil. We kunnen het natuurlijk ook laten testen als je zeker wilt weten of het nuttig is om supplementen te slikken.

1. Stress of de toxische belasting van het milieu kunnen zorgen voor een hormonale verstoring in het lichaam.
Hormoonverstoringen kunnen ook ontstaan door toxische belasting uit voeding, cosmetica, milieu. Hoewel het heel divers kan zijn wat de toxische belasting is van uw lichaam is het drinken uit plastic flesjes en magnetron eten in plastic bakjes opwarmen bijvoorbeeld een grote toxische belasting. Bovendien zal je lever bij een overschot aan toxines zijn werk minder goed kunnen doen. Dit heeft dan weer consequenties voor je slaap, je darmen, je hormoonsysteem etc.
De hormonen van de schildklier kunnen dan gemakkelijk in de war raken door deze toxische belasting. Mocht je dit zeker willen weten dat kunnen we het ook laten meten. Meten is weten!

Ook door stress raken onze hormonen makkelijk in de war. Ik zie in de praktijk dat veel mensen hier medicijnen voor krijgen.
Ook zorgt teveel cortisol ervoor dat je eten slecht verteerd wordt: je lichaam kiest ervoor alle energie naar het stresssysteem te sturen en niet naar je spijsvertering.
Als stress de oorzaak van je overgewicht is gaat afvallen beter als je ook de stress aanpakt!
Een crash- of streng dieet en of heel hard sporten is in dit geval een extra stress en dus een extra hormoon verstorende factor en zal soms dus zelfs averechts werken. Stress zorgt o.a. voor verhoging van cortisol en insuline, twee hormonen die de vetopslag in de hand werken, bijna ongeacht de hoeveelheid calorieën die je eet. Het stresshormoon cortisol zorgt voor afbraak van spierweefsel waardoor je verbranding vertraagd wordt. We hebben onze spiermassa hard nodig voor een gezonde stofwisseling en een gezond gewicht. Bovendien zorgt de afbraak van spieren voor verzuring.

2. Er zijn een groot aantal medicijnen die de stofwisseling in rust verlagen zoals bijvoorbeeld bèta blokkers of cholesterolremmers.
Dit zorgt dus voor een lagere verbranding. Maar er zijn ook medicijnen die je meer trek in koolhydraten geven zoals bij sommige antidepressiva. Juist bij het gebruik van dergelijke medicijnen is gezond eten in plaats van crash diëten extra belangrijk.

3. Verstoringen in de bloedsuikerregulatie (bij metabool syndroom, diabetes, hypoglykemie, insuline resistentie etc.)

Veel van deze stoornissen zijn een gevolg van de balans tussen voeding en inspanning, als deze verstoord is, is het helemaal belangrijk om de juiste koolhydraten te eten.
‘Langzame koolhydraten’, ook wel complexe koolhydraten genoemd worden in onze spijsvertering langzamer afgebroken. Door de hoeveelheid vezels in deze producten blijft een snelle stijging van ons bloedglucosegehalte achterwege. Dit betekent dat de glucose geleidelijk wordt opgenomen in onze bloedbaan en voorkomt dat de glucose spiegel zoveel piekt dat de alvleesklier enorm veel insuline gaat aanmaken om die glucose om te zetten in vet om het op te ruimen uit de bloedbaan.

4. Tijdens een gezonde slaap verbranden we heel wat vet.
Ook voor mensen met stress is deze rust erg nuttig. Voor veel mensen betekent dit wel 8 uur slaap per nacht!

5. Tekorten aan voedingsstoffen kunnen ook leiden tot een geleidelijke gewichtstoename (eiwitten, gezonde vetten, vitamines, mineralen, sporenelementen).
Hoe welvarend we ook zijn en hoeveel eten er ook is: er zijn wel degelijk mensen met tekorten in Nederland. Zelfs eten volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum levert tekorten op aan foliumzuur, vitamine D, vitamine A, ijzer, selenium en zink, aldus het Voedingscentrum. Ook vitamine C, biotine, vitamine A, jodium en Omega-3 vetzuren zijn grote aandachtspunten in Nederland. Een tekort aan deze stoffen kan overgewicht in de hand werken omdat een groot deel van deze stoffen betrokken is bij regulatie van de bloedsuikerspiegel. Ook stress kan leiden tot tekorten. Veel onderzoeken laten zien, wat ikzelf in de praktijk ook tegen kom, een tekort aan 6 dingen: Omega 3, Magnesium, B12, D3, Carnitine en Ubiguinol. Mocht je zeker willen weten of je supplementen nodig hebt, dan kunnen we dit ook laten testen.

6. Het blijkt dat de darm van slanke mensen een andere bacteriesamenstelling heeft dan die van mensen met overgewicht.
De disbalans tussen de ene groep bacteriën (Bacteroides) en de andere groep (Firmicutes) bepaalt hoeveel energie we uit voeding opnemen.
Stress kan binnen 24 uur, ook al eten we gezond, onze darmflora compleet veranderen.
Veel meer gezonde vezels (uit groente, fruit, noten, psyllium, inuline enz.) zijn een van de belangrijkste manieren om de darmflora weer op peil te krijgen en te houden, omdat dit voeding voor de gezonde darm bacterie is. Daarnaast kan een goede probiotica kuur de balans herstellen.

7. De schildklier kan om veel redenen ontregeld zijn.
Maar ook een lichaam wat veel crash diëten heeft gedaan kan volledig in de spaarstand zitten. Het lichaam denkt dat het tekort aan eten krijgt en gedraagt zich als zodanig door suikers in vetten om te zetten voor nog ‘slechtere’ tijden.

8. Toevoegingen aan voeding (glutamaten, fructose, transvet, zoetstoffen) die ons honger- en verzadigingsgevoel in de war brengen, waardoor leptine- en insulineresistentie kan ontstaan.

9. Alles wat je niet kunt verteren zal je ook niet efficiënt verbranden. Ook dit kan overgewicht tot gevolg hebben.
Mocht je het idee hebben dat bepaalde voedingsmiddelen je niet goed bekomen (bijv. omdat ze als een steen op je maag liggen, je er gisting van krijgt in je darmen, je er diarree of obstipatie van krijgt) laat dit dan uitzoeken via een orthomoleculair arts/therapeut of natuur diëtist. Het is naar mijn mening niet de oplossing om je leven lang bijvoorbeeld glutenvrij te gaan eten. Dit kan een tijdelijke oplossing zijn, maar de kunst is alles in je leven te integreren.

10. Overeten door emotionele blokkades. Het mag duidelijk zijn dat deze ook zeker niet door een streng dieet worden opgelost.
Het volgen van gezonde voedingsrichtlijnen, met een verantwoorde onderbouwing van supplementen, maakt dat je beter voor jezelf zorgt. Soms maakt dit je ook bewust van patronen die je onbewust hebt en kan je deze vervolgens ook moeiteloos loslaten. Mijn ervaring leert dat ook een medical healing kan helpen bij het doorbreken van blokkades en je kan bevrijden van allerlei (onbewuste) oude ballast die je soms ook letterlijk met je meedraagt.

Bron; Rieneke Dijkinga

Met dank aan iedereen die meewerkte aan de fotoshoot op de Lindenhoff:

Ruud van Gessel (regisseur)
Govert de Roos (fotograaf)
Rianne Noordegraaf (fotograaf)
Zygia Jongbloed (visagie)
Jean-marc Deun (Laurent Salon & Spa; kapsel Hélène)
Paul Fagel (chef-kok, oud-restaurateur)
Jos Offerman (Gotjé De Nootzaak)
Yvette Harskamp (klant)
Josette van Dijk (klant)
Nivja Cauvern (klant)
Lisa Olthof (klant)
De Lindenhoff (lokatie)

Hélène van der Voorn
Zusterplein 6
3703 CB ZEIST
Tel: +31 6 26494564,
Email: helene@helenevandervoorn.com

FOLLOW US ON