Suikerproducent wil af van suikertaboes: hoe commercie en volksgezondheid niet samen gaan….

Klik hierboven om het artikel in Nu.nl te lezen.

Haha ja als producent zou ik dat ook willen!!!

Maar echt?! Ons suikergebruik is volgens Zembla[1] de laatste 20 jaar van 5 kilo naar 35 kilo gegaan. En de artsen zien het nu ook….minder suiker geeft vele gezondheidsvoordelen…..

Vanmorgen hoorde ik, op het 538 journaal, dat de suikerindustrie het raar vindt dat ze iedereen zich druk maakt over suiker vandaag de dag, want dat eten we toch al zo’n 40 jaar. En nu lees ik op nu.nl dat de suikerproducent af wil van het suikertaboe. Dat snap ik als producent zou ik dat namelijk ook willen, maar wat is in het belang van de consumenten en onze volksgezondheid?

Hier wil ik wel even op reageren, omdat ik het opmerkelijk vind dat we ons al niet veel langer druk maken over wat we eten en wat goed is voor de volksgezondheid. En ons over het algemeen laten leiden door alle marketing verhalen van de industrie.

In de praktijk merk ik wat het eten van minder suiker kan doen voor de bloeddruk en het gewicht van mensen. Vaak zie ik mensen direct afvallen en de bloeddruk ook normaliseren.

Wetenschap en artsen
Zo zie je in wetenschappelijk onderzoek ook dat in die laatste 40 jaar onze welvaartziektes enorm zijn toegenomen en met name ook de kinderen met ADHD/ADD en mensen met Alzheimer en Dementie.

Zo starten artsen in de VS en nu ook in Nederland met gezonder eten in plaats van medicijnen om ziektes om te keren. (Genees jezelf; Diabeters type 2 omkeerbaar van internist Hanno Pijl)

En zo werd een paar maanden geleden in Amerika nog bekend dat vet en cholesterol ten onrechte door omgekochte wetenschappers in het verdomhoekje zijn geplaatst ten gunste van suiker en blijkt suiker veel meer invloed te hebben op hart en vaatziektes dan wij lang dachten. (NY Times[2] / Chris Verburg Voedselzandloper[3]/ Jama[4])

Kwaliteit boven kwantiteit
Nou geloof ik niet dat alle suikers slecht zijn, en hoewel ik een voorkeur heb voor natuurlijke suikers in plaats van geraffineerde suikers, is het met name de hoeveelheid suiker, die ons nekt. Ons suikergebruik is in 20 jaar toegenomen van 5 kilo naar 35 kilo per persoon per jaar. (Zembla video http://www.afvallenisliefde.nl).

Ik leer mensen om goed voor zich zelf te zorgen en daar ook zelf weer de verantwoordelijkheid voor te nemen en dit gaat goed zolang je in je eigen huis blijft, maar daar buiten is het verdomde lastig en moet je sterk in je schoenen staan om geen suiker te willen eten, want suiker is overal om ons heen. Zichtbaar en onzichtbaar. Suiker zit in alles: vleeswaren, mayo, brood, sladressings, vissalades bij de visboer en ga zo maar door. Dus zelf goede, pure producten kopen, en je eigen eten meenemen, is veelal de oplossing, maar hoe goed zou het zijn als je wel overal om je heen lekker en suikervrij kunt eten. Maar verbeter de wereld en begin bij jezelf is hier denk ik heel toepasselijk!

 

[1] Zembla filmpje https://www.youtube.com/watch?v=iVUGLl7nClM
[2] http://www.nytimes.com/2016/09/13/well/eat/how-the-sugar-industry-shifted-blame-to-fat.html?emc=eta1
[3] Voedselzandloper; Chris Verburg arts, wetenschapper
[4] http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2548251http://http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4448679/producenten-willen-van-suikertaboe-af.html?redirect=1

Met dank aan iedereen die meewerkte aan de fotoshoot op de Lindenhoff:

Ruud van Gessel (regisseur)
Govert de Roos (fotograaf)
Rianne Noordegraaf (fotograaf)
Zygia Jongbloed (visagie)
Jean-marc Deun (Laurent Salon & Spa; kapsel Hélène)
Paul Fagel (chef-kok, oud-restaurateur)
Jos Offerman (Gotjé De Nootzaak)
Yvette Harskamp (klant)
Josette van Dijk (klant)
Nivja Cauvern (klant)
Lisa Olthof (klant)
De Lindenhoff (lokatie)

Hélène van der Voorn
Zusterplein 6
3703 CB ZEIST
Tel: +31 6 26494564,
Email: helene@helenevandervoorn.com

FOLLOW US ON