De Lindenhoff; de marché in eigen land

Op gewicht komen en op gewicht blijven heeft alle twee met goed en lekker eten te maken. En wie mij kent weet dat ik een enorme lekkerbek ben, dus lekker is echt lekker!

Goed eten
Goed eten is voor mij eten met de juiste bouwstoffen, vitamines en mineralen, maar ook eten wat met liefde gemaakt is. Vroeger reisde ik hier eindeloos voor naar Frankrijk of zelfs naar Zuid Afrika om vlees van echte koeien of springbok die een goed leven hadden gehad te eten of wijn met liefde gemaakt, of heerlijke zachte verse geitenkaasjes. Om te lunchen in Sancerre met Sancerre en Chavignol geitenkaasjes. Om oesters te eten aan de Seine. Hoe fijn is het dat er nu ook in Nederland steeds meer adressen zijn voor goede ingrediënten.

Dit gaat over groentes met smaak van een bodem die met respect behandeld wordt, bijzondere kaasjes met liefde gemaakt, ambachtelijk witte wijnen die er negen maanden over doen van druif tot fles en ook over vlees van dieren die een goed leven hebben gehad. In het wild of van een lokale boer. Behalve dat het veel lekkerder en gezonder is, is het ook beter voor de wereld. Het is een win-win-win situatie. Beter voor ons, de mensen om ons heen en de wereld.

 

Een van mijn favoriete adressen in Nederland als het gaat om goed vlees met respect voor dier en de wereld is de Lindenhoff. Dit is een initiatief van Ben te Voortwis. In 1989 begon Ben te Voortwis professioneel “vlees met garantie” te produceren en te leveren aan slagers en horecaleveranciers. Hij vond dat om hem heen op een verkeerde manier met dieren werd omgegaan en was ontevreden over de kwaliteit van het anonieme vlees dat hij in restaurants voorgeschoteld kreeg. Dat stond in geen verhouding tot het vlees dat hij thuis gewend was, van de koeien die hij op zijn 17e eeuwse boerderij in Baambrugge hield.

Overigens stond Ben niet alleen in zijn onvrede: een opeenstapeling van schandalen had er destijds toe geleid dat een groeiend aantal mensen wantrouwig was over de bio-industrie. De tijd was dus rijp voor een product dat op een transparante en duurzame manier geproduceerd werd.

De kwaliteit die Ben daarbij voor ogen had en de methoden die daartoe moesten leiden, waren gebaseerd op de hobby die hij en zijn vrouw al langer beoefenden: thuis groente, fruit en vlees produceren voor eigen gebruik. Ieder seizoen lieten ze een koe slachten, om vervolgens de helft van het vlees zelf in de vriezer te stoppen en de andere helft in de naaste kring te verdelen. Toen die praktijk zo populair werd dat ze per keer wel elf koeien in omloop brachten, was het voor Ben een logische keuze om er zijn beroep van te maken.

Na een paar jaar ‘zoeken’ had hij een rendabel model gevonden. Ben onderhield nauwe contacten met boeren in de Pyreneeën, die Gasconne koeien voor hem opfokten zodat hij ze zelf in Baambrugge zelf kon afmesten. Ook het vermarkten en bezorgen van het vlees aan chef-koks nam Ben voor zijn rekening.

Ik hoor ook bij de mensen die het echt beter doen op een klein beetje vis, vlees, bouillon, yoghurt en eieren dan alleen op groente en granen. Ik heb zelf bijvoorbeeld jaren geen eieren of plofkippen gegeten nadat ik vroeger met mijn ouders een ‘kippenlegbatterij’ van hun vrienden heb bezocht. Het uitsluiten van dierlijke producten is voor mij alleen geen optie. Daar voel ik me slap en lamlendig bij. Daarnaast heb ik onderzoeken gelezen over de ontwikkeling van onze hersenen en vlees. Onze hersenen zouden volgens veel wetenschappers zich nooit zo hebben kunnen ontwikkelen als we groente en granen waren blijven eten. Wel geldt dat ik natuurlijk wil dat de dieren die ik eet met respect behandeld zijn en dat die ook een goed leven hebben gehad met goed voer en zonder al te veel stress en onnodig lijden.

En wie mij kent weet dat ik echt om die reden chagrijnig kan worden in supermarkten. Of bij het zien van de prachtige film Samsara die met de beelden van die enorme kippenfabrieken ons een spiegel voorhoudt hoe slecht we met de wereld omgaan.

Fotoshoot
Ik heb er mijn fotoshoot voor Afvallen is Liefde gehouden, omdat het niet alleen een prachtige pure locatie is maar ook de waarden van de Lindenhoff met authentieke smaak overeen komen met de waardes van Afvallen is Liefde.

Afvallen is Liefde gaat namelijk over lekker en puur eten van de juiste eerlijke producten. Dat werkt om op gewicht te komen en te blijven.

Lees meer
Naar mijn mening wordt je namelijk dik van twee dingen, het eten van de verkeerde producten, maar ook het uit balans zijn van je lichaam, waaronder je hypothalamus, het regelsysteem van je lichaam.

Dit systeem speelt een rol bij :

emoties,
de voortplanting,
het autonome zenuwstelsel en de
hormoon huishouding

En regelt de volgende zaken:

Door:
ondervoeding
conserveringsmiddelen
smaakversterkers en
stress raakt de hypothalamus uit balans en kan hij 1 of meerdere klachten veroorzaken.

Doordat bijvoorbeeld je hormoonbalans, of je honger gevoel, of je emoties en je autonome zenuwstelsel slechter gaan werken, of verstoord raken kun je ook aankomen. De kunst is deze balans te herstellen door goede voeding ondersteuning met goede voedingssupplementen.

Lindenhoff voor horeca en particulieren
Ondertussen heeft de horeca de Lindenhoff omarmd en leveren ze door heel Nederland goed vlees aan de mooiste restaurants. Ook hebben zij naast de Marché voor particulieren tegenwoordig een mooie webwinkel en bezorgen ze dagelijks aan huis.

Op zaterdag of eigenlijk elke dag is het mijn favoriet uitje. Er is altijd wel iets te beleven, zo zie je er nu bijvoorbeeld schattige lammetjes. En voor hordes mensen is marktjes bezoeken de reden om in Frankrijk op vakantie te gaan, maar nu kan het ook heerlijk in eigen land!

Met dank aan iedereen die meewerkte aan de fotoshoot op de Lindenhoff:

Ruud van Gessel (regisseur)
Govert de Roos (fotograaf)
Rianne Noordegraaf (fotograaf)
Zygia Jongbloed (visagie)
Jean-marc Deun (Laurent Salon & Spa; kapsel Hélène)
Paul Fagel (chef-kok, oud-restaurateur)
Jos Offerman (Gotjé De Nootzaak)
Yvette Harskamp (klant)
Josette van Dijk (klant)
Nivja Cauvern (klant)
Lisa Olthof (klant)
De Lindenhoff (lokatie)

Hélène van der Voorn
Zusterplein 6
3703 CB ZEIST
Tel: +31 6 26494564,
Email: helene@helenevandervoorn.com

FOLLOW US ON