‘Kies voor smaak en val moeiteloos af’

Je kunt mij vinden bij de Lindenhoff in Baambrugge, de Marqt supermarkten en al die andere winkels waar natuurlijke en lekkere ‘met liefde gemaakte’ producten verkocht worden. Want als je iets wilt doen voor je eigen gewicht, gezondheid en voor de wereld kies dan voor lekker eten wat met liefde gemaakt is van zo lokaal mogelijke producten, die zo de tijd hebben gekregen om te groeien en rijp te worden.  En als je vlees eet, dan vlees van dieren die een goed leven hebben gehad. Natuurlijk het is duurder, maar je wint er zoveel meer mee voor mens, dier en de wereld! Goede gezonde producten eten in de juiste verhoudingen en hoeveelheden, minder vet en suiker, en eventuele supplementen om de balans in je lichaam te herstellen en het afvallen te ondersteunen is de succesformule voor een gezond gewicht krijgen en op een gezond gewicht blijven.

Juiste bouwstoffen
Eten is een kwestie van de juiste bouwstoffen binnen krijgen als eiwitten, koolhydraten, groentes en vetten. Maar ook allerlei micronutriënten als vitamines en mineralen.
Deze stoffen heeft ons lichaam nodig om de fabriek goed te laten werken. Als er ergens een tekort ontstaat is het lichaam slim genoeg om dit te compenseren en bij langdurige tekorten geeft dit pas problemen. Vaak ook te herkennen als allerlei ouderdomskwaaltjes. Het lichaam zal alles doen om te overleven dus de klachten zullen eerst ontstaan in minder vitale systemen als huid, haar, hormonen, spijsvertering.
Als je te weinig bouwstoffen binnen krijgt dan zal de balans in je lichaam verstoord worden en enzymprocessen minder goed verlopen. Ook je stofwisseling, spijsvertering en je vetverbranding dus!!
De laatste tijd lees je ook steeds meer over het feit dat het zo zou kunnen zijn dat je lichaam onbewust om meer eten blijft vragen, omdat het niet genoeg bouwstoffen binnen krijgt. Zo eet je dus meer dan nodig om op gewicht te blijven en is het ook heel lastig om op gewicht te blijven. Het is dus zaak dat we goed voor ons zelf zorgen en van alles genoeg binnen krijgen, maar hoe dan?

 

Waardes
In de voedingsindustrie staan waardes als volume, lang bewaren, gemak en hygiënisch vaak op de eerste plaats en kwaliteit en smaak komen pas daarna. Voor mij zijn de waardes die ik aan eten toedicht kwaliteit en smaak; dat wil zeggen rijk aan voedingsstoffen, vers, en vooral ook met smaak en lekker! Gezond eten is dus niet alleen de juiste hoeveelheden eten van groente en fruit, maar ook dat deze groente en fruit van de juiste kwaliteit zijn. De kunst is dus daar de juiste producenten bij te vinden met dezelfde waardes. Voor mij komt de goede smaak vaak voort uit dicht bij de natuur blijven, met respect voor mens, dier en omgeving en mensen die oprecht iets kwalitatiefs met hun hart en hun hoofd willen maken. In de biologische/ecologische landbouw doen boeren hun best de bodem niet uit te putten zodat de juiste mineralen en vitamines erin zitten en opgenomen kunnen worden door de te verbouwen gewassen.
Gelukkig ontstaan er ook steeds meer initiatieven van mensen die ook smaak en dus kwaliteit op de eerste plaats zetten en geen genoegen nemen met veel van magere kwaliteit.

 

Initiatieven met waardes smaak en kwaliteit
Zo hoorde ik Telmo Rodriquez, the Flying Winemaker of Spain, ooit vertellen dat zijn vader wijnboer in de Rioja was en dat zij dus Rioja’s maakte, maar dat hij zich als kind al afvroeg waarom hun wijngaarden langs het spoor lag. Voor hem kon je alleen maar mooie rode wijn maken op de beste ‘terroir’ en niet langs een spoorbaan, omdat het handig was. Gekscherend zei hij ook dat hij aan 1 spijkerbroek en 1 Rolls Royce genoeg had en dat hij ze niet in alle kleuren hoefde. Zo kocht hij oude monniken domeinen door heel Spanje op om met lokale mensen mooie lokale wijnen te maken op de beste plekken van Spanje. Van het etiket op de fles tot wijndomein, alles wordt met liefde gedaan en dat proef je!

Ik word zoals gezegd dan ook heel blij van de visie van Marqt en De Lindenhoff, die ook kwaliteit en of smaak voorop zetten. De Lindenhoff wil tegenwoordig zelfs graag ambassadeur van authentieke smaak zijn en schakel tussen horeca en platteland niet alleen in vlees maar ook van andere producten van mensen die ambachtelijk authentiek eten maken. Je kunt deze authentieke smaak zelf ervaren in hun Marché in Baambrugge en sinds kort is zelfs veel ook via hun website te verkrijgen; www.lindenhoff.nl

En ook Peter Klosse heeft het over Smaak. Hij heeft zijn Academie voor Gastronomie opgericht. Hij doet onderzoek naar de wortels van de gastronomie en probeert de dynamiek van de combinatie van wijnen en gerechten te verklaren. Dit leidde tot de publicatie van boeken over smaak en uiteindelijk tot een promotie aan de Universiteit van Maastricht.

Met dank aan iedereen die meewerkte aan de fotoshoot op de Lindenhoff:

Ruud van Gessel (regisseur)
Govert de Roos (fotograaf)
Rianne Noordegraaf (fotograaf)
Zygia Jongbloed (visagie)
Jean-marc Deun (Laurent Salon & Spa; kapsel Hélène)
Paul Fagel (chef-kok, oud-restaurateur)
Jos Offerman (Gotjé De Nootzaak)
Yvette Harskamp (klant)
Josette van Dijk (klant)
Nivja Cauvern (klant)
Lisa Olthof (klant)
De Lindenhoff (lokatie)

Hélène van der Voorn
Zusterplein 6
3703 CB ZEIST
Tel: +31 6 26494564,
Email: helene@helenevandervoorn.com

FOLLOW US ON