5 Redenen om je Darmflora te Verbeteren

Hoewel er allerlei zienswijze omtrent bacteriën en schimmels circuleren komen we er steeds meer achter dat gezonde en ongezonde bacteriën elkaar in evenwicht houden in onze darmen en daardoor ook ons immuunsysteem. Ze spelen dus een vitale rol in onze gezondheid. 

1    Ze bepalen ons gezonde gewicht

2    Ze bepalen onze stemming

3    Ze bepalen onze huid

4    En ze bepalen of we met stress om kunnen gaan.

5    Ze bepalen onze vitaliteit

Wat zijn gezonde darmen en hoe krijgen we ze?

Gezonde darmen produceren een keer per dag goede ontlasting, zonder ongemakken als winderigheid, buikpijn, opgezette buik, die harde ontlasting te veroorzaken. We krijgen gezonde darmen door een gezonde darmwand en darmflora. Groente en fruit zijn de voedingsstoffen voor de micro-organisme in onze darmen en juist dit eten we vaak veel te weinig.

Als er namelijk te weinig goede darmflora is dan raken de darmslijmvliezen ontstoken, maar deze darmslijmvliezen spelen een grote rol bij het opnemen van voedingsstoffen en buiten houden van ongewenste stoffen. Zonder gezond darmslijmvlies nemen we de voedingsstoffen van gezonde voeding niet op.

Naast gezond eten kun je de darmflora verbeteren door bijvoorbeeld probiotica in te nemen en allerlei gefermenteerd voedsel te eten. Hiermee vul je de gezonde darmbacteriën aan. Gefermenteerd voedsel is natuurlijk bij sommige volkeren al heel oud, maar er zijn allerlei ontwikkelingen van deze oude principes in een nieuw jasje. Belangrijk is dat eten op de juiste wijze, (en met de juiste tijd) is gefermenteerd.

We horen vandaag de dag ook veel over ‘Leaky Gut’. Dit zijn eigenlijk kleine openingetjes in de darmwand waardoor de darmbacteriën door het lichaam verplaatsen, dat kan een serieus probleem zijn en is gekoppeld aan veel ziektes als depressie of ME. In de praktijk zie ik dat deze mensen daarom ook baat hebben bij het uitsluiten van gluten voor een poosje en het gebruik van glutamine en zink om deze openingen in de darmwand te herstellen, maar let op dit moet je echt tijdelijk doen en het is echt niet zo dat de hele wereld opeens glutenvrij moet gaan eten. Dat is niet gezond en leidt vaak tot tekorten en andere problemen. Als je zeker wilt of je Leaky Gut hebt laat je dan testen op Leaky Gut. Prof. Dr. Maes doet al 25 jaar onderzoek naar de oorzaken van ziektes en hij kan dit ook voor je onderzoeken. Voor meer informatie kun je me bellen.

Voorkom ook de volgende factoren die een negatieve invloed op onze darmflora hebben:

  • Te weinig vezels; groente en fruit
  • Stress: stress kan in 24 uur onze darmflora verwoesten.
  • Antibiotica; en dan niet alleen de kuren maar ook de antibiotica die in ons eten zit bij het eten van kip en zalm uit de bio industrie.
  • Maagzuurremmers
  • Paracetamol
  • Niet dagelijks ontlasting hebben
  • Overmatig alcohol gebruik
  • Eten van suikers; toevoegingen, E nummers, te veel vet en dierlijk eiwit
  • Langdurig vasten
  • Infecties

Hoewel de darmflora afbreken door stress in 24 uur gedaan kan zijn, heeft opbouwen iets meer aandacht nodig, maar ook hier wordt met jouw individuele voedingssplan snel resultaat geboekt!

Met dank aan iedereen die meewerkte aan de fotoshoot op de Lindenhoff:

Ruud van Gessel (regisseur)
Govert de Roos (fotograaf)
Rianne Noordegraaf (fotograaf)
Zygia Jongbloed (visagie)
Jean-marc Deun (Laurent Salon & Spa; kapsel Hélène)
Paul Fagel (chef-kok, oud-restaurateur)
Jos Offerman (Gotjé De Nootzaak)
Yvette Harskamp (klant)
Josette van Dijk (klant)
Nivja Cauvern (klant)
Lisa Olthof (klant)
De Lindenhoff (lokatie)

Hélène van der Voorn
Zusterplein 6
3703 CB ZEIST
Tel: +31 6 26494564,
Email: helene@helenevandervoorn.com

FOLLOW US ON