Onze maatschappij heeft STRESS!!

30 maart
Wat levert deze tijd ons op, vroeg ik me af. Vanaf het moment dat we thuis moesten blijven en het om het huis rustiger werd, overviel mij ook een rust…Ik hoorde vogels, rook de bloesems, dacht na wat er in de wereld gebeurde en vroeg me af hoe ik hier een bijdrage aan kon leveren.
Ik besloot te genieten van wat er wel was. Van de zomer hoorde ik Dieter Lange zeggen; Happiness is acceptance of what is. Die zin bleef in mijn hoofd zoemen. Ik kon me nu druk gaan maken over alles wat er niet was of alles waarvan ik niet wist hoe het goed ging komen, maar ik besloot dat niet te doen. Ik besloot rust te vinden in bidden en muziek en wandelen in de natuur en zelf gezond eten maken. En ik besloot verder te werken aan mijn 6 pijlers voor een Goddelijke leefstijl.

Tijdens een kerkconferentie enkele weken geleden nog maar, had God mijn hoofd hersteld met een soort vuurwerk in mijn rechter hersenhelft, waardoor alles weer ging stromen en sinds die tijd liet hij mij zien dat ik al die jaren last van (posttraumatische) stress had gehad met allerlei vage lichamelijke klachten en dat ik daarvan kon herstellen. Hij liet me zien dat deze stress mijn rationele vermogen, mijn gevoel en mijn spijsvertering met immuunsysteem blokkeerde. Hij liet me de weg van herstel zien en hij wees me de weg naar de wetenschappelijke onderbouwing middels de Polyvagaaltheorie van Steven Porgess. Eén groot feest van herkenning!

Ons ouderwetse denken ziet stress als een verhoogde AROUSAL met verhoogde hartslag en verhoogde bloeddruk. Veel huisartsen herkennen dit als stress en veel mensen worden hier voor behandeld en krijgen soms zelfs levenslang medicijnen.
Ik zie stress nu als een disbalans in het vegetatief zenuwstelsel. Dit is het zenuwstelsel wat alle automatische processen in ons lichaam regelt. Processen die normaal vanzelf gaan als denken, hormoonstelsel, spijsverteringsstelsel, voelen en ook dus het immuunsysteem. Steven Porgess onderbouwt dit wetenschappelijk en ziet stress als een fysiologische FIGHT, FLIGHT en FREEZE reactie.
Velen van u zullen de FIGHT en FLIGHT herkennen. Voorbeelden van de FIGHT is bijvoorbeeld de 50-er die hard werkt en zich slechter gaat voelen en denkt hij moet iets aan zijn leefstijl doen en gaat spinnen in de sportschool. Nog meer op out put en resultaat naast zich mentaal uitputten zichzelf nu ook fysiek uitputten. Vaak leidt dit tot een tijdelijke verbetering en ook tot een definitieve burn out. Of een voorbeeld van een FLIGHT reactie is mensen lossen problemen niet op maar vluchten in overmatig werken. Of steeds beter hun best doen.
De FREEZE reactie is een reactie die we ons minder bewust zijn of herkennen en vind vaak plaats na groot trauma. Mensen bevriezen letterlijk, waarbij hun spijsvertering, rationele vermogen en gevoel vermindert. Eigenlijk dezelfde reactie als bij iemand met autisme maar met een andere oorzaak. Deze FREEZE reactie leidt tot veel vage klachten. En juist met deze vage klachten zit de wachtkamer van de huisarts vol. Zo’n 40 procent van de mensen in de wachtkamer van de huisarts heeft vage klachten waar de huisarts niet iets mee kan.

Dit was ook de reactie die ik herkende. Het was niet zo dat ik niet vooruit wilde. Het ging simpelweg soms niet. Het was niet zo dat ik dingen niet wilde zeggen. Maar mijn hoofd blokkeerde soms volledig. Het was niet dat ik dingen niet wilde voelen. Ik kon af en toe gewoon niets voelen. Mijn inzicht was dat dit een onbewuste reactie is van ons lichaam en loopt via een ouder zenuwstelsel ook wel ons reptielen brein genoemd. Het is een fysiologische reactie en eigenlijk hebben we daar niet zo heel veel over te zeggen. Ik zelf realiseerde me dat ik tijdens een paar traumatische gebeurtenissen bevroren was van angst en eigenlijk had ik me daar altijd schuldig over gevoeld. Ik vond mezelf zwak en stom dat ik zo gereageerd had, maar deze theorie lezende gaf me inzicht dat dit zeker niet stom was. Dat ik hier bewust niet zoveel over te zeggen had gehad en dat mijn lichaam de beste reactie onbewust had gekozen al ver voor ik er bewust over na kon denken. Je ziet die FREEZE ook bij dieren, bij een muis bijvoorbeeld die in de bek van een kat zit. Die houdt zich dood en als de kat hem dan neerlegt rent hij weg.
Zoals God me had laten zien dat de weg naar herstellen van stress was rustig bewegen in de natuur, muziek, veilige sociale contacten, familie, een veilige omgeving, massage en aanraking, bidden en geloof en vertrouwen op God de weg was naar permanent herstel. Zo liet Steven Porgess me ook zien dat hij wetenschappelijk onderzocht heeft dat waardevolle sociale contacten, veiligheid, veilige omgeving, aanraking met vrijmaken van oxocytine, muziek met name in hoge tonen, dansen de weg was naar herstel.

Onze maatschappij heeft stress, stress over geld, stress over relaties, stress over hoe we met het milieu en de aarde om aan gaan. En we dienen vele goden, die van de yoga, voeding, new age zaken, maar ik ben blij dat mijn lange reis naar mijn gezondheid me terug bij God gebracht heeft. Een God van Liefde en Overvloed. Niet te verwarren met religie. En dat Hij mij dit inzicht heeft gegeven in ons stress systeem en dat dit de basis is voor mijn 6 pijlers voor een Goddelijk leefstijl.

Met dank aan iedereen die meewerkte aan de fotoshoot op de Lindenhoff:

Ruud van Gessel (regisseur)
Govert de Roos (fotograaf)
Rianne Noordegraaf (fotograaf)
Zygia Jongbloed (visagie)
Jean-marc Deun (Laurent Salon & Spa; kapsel Hélène)
Paul Fagel (chef-kok, oud-restaurateur)
Jos Offerman (Gotjé De Nootzaak)
Yvette Harskamp (klant)
Josette van Dijk (klant)
Nivja Cauvern (klant)
Lisa Olthof (klant)
De Lindenhoff (lokatie)

Hélène van der Voorn
Zusterplein 6
3703 CB ZEIST
Tel: +31 6 26494564,
Email: helene@helenevandervoorn.com

FOLLOW US ON

This is a demo store for testing purposes — no orders shall be fulfilled.