Marokkaanse Kruiden’jam’

IMG_0222

Marokkaanse Kruiden’jam’
Aantal: 1 bakje
Bereidingstijd: 20 minuten

Ik heb mijn hart verpand aan de Italiaanse keuken maar ik laat mij graag verrassen door de vele heerlijke smaken die de wereld kent. Die van Marokko bijvoorbeeld en dat is waarom ik dit recept deze naam heb gegeven. Als je de ingrediënten mengt met een snuifje ras el hanout ben je gelijk in Marrakech. Letterlijk vertaalt staat het voor ‘het beste van de winkel’ en het geeft de ‘jam’ net die extra smaaksensatie. Ras el hanout is mild pittig, een prachtig mengsel van wel meer dan veertien kruiden en specerijen. In de supermarkt heb je de versie van topchef Jonnie Boer. Heel goed maar erg duur. Een ommetje langs de ‘turk of marrokaan’ scheelt je een hoop geld en je krijgt er gelijk een mooi verhaal bij!

INGREDIENTEN

400 gram verschillende soorten groene groenten zoals andijvie, spinazie en boerenkool
1 kopje verschillende soorten kruiden zoals peterselie, basilicum en dille
1 rode peper fijngesneden
2 lente-uien fijngesneden
1 el kummelzaad geroosterd in een pan
snufje ras el hanout
3 tenen knoflook fijngesneden
7 kalamata olijven zwart fijngesneden
1 el limoensap
zout en peper eventueel

BEREIDING

Stap 1
Doe de kruiden, de groentes met de knoflook in een steamer en laat deze 15 minuten koken.

Stap 2
Haal de groentes uit de pan en laat ze afkoelen. Leg de knoflook apart. Snijdt de groenten en de kruiden fijn.

Stap 3
Rooster het kummelzaad zonder olie in een pan.
Verwarm daarna de pan met een eetlepel olijfolie en bak de knoflook, rode peper, lente-uien zonder dat deze verkleuren.
Voeg de groentes, groene kruiden, ras el hanout en de kummelzaadjes toe. Kook dit maximaal 10 minuten totdat het vocht uit de groente gaat.

Stap 4
Meng de knoflook, rode peper, lente-uien, en de olijven door de groentes.

Stap 5
Maak het mengsel fijn met de staafmixer en doe het in een schaaltje. Voeg bij het opdienen het limoensap toe. Je kunt de ‘jam’ afgedekt in de ijskast 5 dagen bewaren. Lekker op een cracker, maar ook op een stuk kabeljauw.

Met dank aan iedereen die meewerkte aan de fotoshoot op de Lindenhoff:

Ruud van Gessel (regisseur)
Govert de Roos (fotograaf)
Rianne Noordegraaf (fotograaf)
Zygia Jongbloed (visagie)
Jean-marc Deun (Laurent Salon & Spa; kapsel Hélène)
Paul Fagel (chef-kok, oud-restaurateur)
Jos Offerman (Gotjé De Nootzaak)
Yvette Harskamp (klant)
Josette van Dijk (klant)
Nivja Cauvern (klant)
Lisa Olthof (klant)
De Lindenhoff (lokatie)

Hélène van der Voorn
Zusterplein 6
3703 CB ZEIST
Tel: +31 6 26494564,
Email: helene@helenevandervoorn.com

FOLLOW US ON

This is a demo store for testing purposes — no orders shall be fulfilled.